(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Ce este capul de imprimare?

Capul de imprimare cu duze microscopice este o componentă importantă a imprimantelor cu jet de cerneală, care este responsabilă pentru transferarea picăturilor mici de cerneală pe hârtie. În prezent, capul de imprimare are de obicei 300 până la 400 de duze. Prin urmare, nu este de mirare faptul că capul de imprimare, având în vedere numărul de duze, este unul dintre cel mai critic sau dacă doriți cel mai vulnerabil loc a imprimantei cu jet de cerneală.

 Este de ajuns doar câteva boabe invizibile de murdărie sau cerneală uscată și problema capului de imprimare înfundat este pe lume. Un alt scenariu pe care probabil îl cunoașteți foarte bine. La început, imprimanta raportează ocazional numai un eveniment de eroare. Dar problema se repetă și se agravează până când imprimanta se oprește și nu mai imprimă. Dar înainte cu siguranță ați observat deja că ceva nu este în regulă cu textul imprimat. Pe documentul tipărit vor apărea rânduri omise. Înainte de a vorbi despre problemele legate de capul de imprimare și soluțiile posibile, vom examina anumite tipuri de capete de imprimare.

Capul de imprimare pentru tipărirea termică

Capul de imprimare al imprimantei termice cu jet de cerneală aplică cerneală pe hârtie prin duze echipate cu rezistențe. Cerneala livrată este încălzită la aproximativ 300 ° C în decursul unei zeci de secunde și ulterior sub presiune întipărită pe hârtie. Metoda de aplicare cu cerneală termică este folosită în special de către imprimantele HP, Brother și Canon.

Cap de imprimare pentru imprimarea piezoelectrică

Capul de imprimare piezoelectric, similar cu cel termic utilizează presiunea pentru a crea picături de cerneală. În acest caz totuși, presiunea nu este rezultatul unei temperaturi ridicate, ci este produsă prin acțiunea unui curent electric pe un element piezoelectric. Acesta sub presiune "ia formă", iar presiunea mecanică creată prin duza capului de imprimare împușcă cerneala pe hârtie. Capul de imprimare piezoelectric este utilizat în imprimantele Epson.

Cele mai frecvente cauze ale problemelor capului de imprimare

Documentele imprimate necorespunzător se pot datora electronicii imprimantei sau distribuirii cu cerneală, dar motivul cel mai frecvent este chiar capul de imprimare în sine. O problemă cu această componentă a imprimantei apare atunci când utilizatorul nu efectuează curățarea în profunzime a acestui cap de imprimare timp îndelungat sau dacă frecvența utilizării imprimantei este minimă. Două sau trei săptămâni fără imprimarea chiar și a unui document de testare poate fi suficientă pentru a usca cerneala în capul de imprimare. Riscul de uscare a cernelei este mai mare atunci când imprimanta este amplasată lângă un element de încălzire.

Cu toate acestea, ar trebui menționat faptul că utilizarea cartușelor alternative inadecvate, ar putea să nu aibă compoziția optimă a cernelei. Capul de imprimare cu duzele microscopice pot avea la cartușele alternative o problemă cu densitatea lor. Rezultatul poate fii nu numai calitatea neclară și slabă dar și un cap de imprimare deteriorat. Utilizarea cartușelor originale pare astfel, cea mai sigură cale de a evita orice problemă cu capul de imprimare.

Capul de imprimare uscat - ce să fac?

Cel mai bun mod de a păstra capul de imprimare în ordine sau evitarea uscării a cernelei este o imprimare periodică. Dacă din anumite motive se ajunge la uscarea  cernelei, nu mai este nimic altceva de făcut decât să încercați să curățați capul de imprimare. În primul rând, încercați să rulați modul "Curățarea capului de imprimare" de pe imprimantă. Numele acestei caracteristici poate varia de la o imprimantă la imprimantă, de aceea inainte de a o lansa consultați manualul de utilizare.

Dacă nici măcar după ce a-ți repetat, modul de funcționare eșuează va fi necesar să înlocuiți cartușul și prin urmare capul de imprimare. Acest lucru este posibil numai la cartușele cu jet de cerneală în care capul de imprimare este integrat. Această opțiune este considerată în special pentru imprimantele HP.

Mai complicat va fi cu capul de imprimare la imprimantele Epson, deoarece aceste componente sunt încorporate ferm în dispozitiv. Probabil nu veți putea evita vizita unui tehnician de serviciu pentru înlocuirea piesei de schimb separate sau la schimbarea capului de imprimare. În cazul imprimantelor Canon, capul de imprimare se află pe dispozitiv, însă îndepărtarea acestuia nu este cea mai mică problemă. De exemplu, puteți să încercați să dizolvați cerneala uscată într-un vas puțin adânc cu apă distilată încălzită sau să utilizați un produs special de curățare a capului de imprimare.