(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Instrucțiuni de selectare a hârtiei fotografice în imprimantă

Adesea se întâmplă că la fotografiile slab tipărite atribuim o greșeală imprimantelor. Cu toate acestea, chiar și cele mai scumpe imprimante cu jet de cerneală de la HP, Canon sau Epson nu vor realiza o fotografie de calitate fără o hârtie foto premium. Să aruncăm o privire asupra câtorva dintre parametrii care vă vor ajută să alegeți o hârtie fotografică în imprimantă.

În condiții de acasă, minilaboratoare profesionale, precum și în unele centre de copiere, se folosește de obicei tehnologia de imprimare a cernelii (jet de cerneală)  pentru a tipării fotografii. La foto imprimante cu jet de cerneală este apoi adăugată și hârtia fotografică care are anumite proprietăți specifice. În comparație cu hârtia obișnuită, aceasta este echipată cu o emulsie specială sau dacă doriți cu o acoperire specială pentru absorbția de cerneală. Datorită acestui strat fotografia tipărită este de bună calitate, ascuțită și nu există urme de culori neclare sau de paliditate.

Dimensiunea hârtiei

Imprimantele cu jet de cerneală de acasă oferă imprimare foto de înaltă calitate cu o dimensiune maximă A4, care este o hârtie fotografică de 21 x 29,7 cm. În plus față de acest format popular, puteți lua și hârtia foto de 10,2 x 15,2 cm sau 12,7 x 17,8 cm,  care este cea mai frecvent utilizată dimensiune a hârtiei foto. Laboratoarele foto profesionale folosesc o hârtie foto mai mare cu dimensiuni A3 + (32,9 x 48,3 cm), iar imprimantele de format mare pot lucra cu hârtie foto în role care pot varia de la 12,7 cm până la 152,4 cm.

O greutate mai mare a hârtie foto va ajuta la calitatea fotografiilor

Imprimarea fotografiilor de înaltă calitate necesită o greutate mai mare a hârtiei, deoarece în general cu cât este mai mare greutatea hârtiei foto, cu atât este mai de calitate fotografia. Hârtia fotografică cu o greutate mai mare nu numai că are o structură mai puternică, dar nici măcar nu se răsucește. Hârtia foto de înaltă calitate are o greutate de 200 - 350 g / m2. Hârtiile cu conținut mai scăzut în greutate au un strat de absorbție a cernelii ușor mai scăzut. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că astfel de fotografii nu sunt de calitate. Hârtiile cu conținut mai scăzut în greutate sunt utilizate în principal pentru tipărirea cărților de vizită, a documentelor grafice sau a materialelor de prezentare și de promovare.

În legătură cu greutatea hârtiei foto este important sa amintim și un alt factor. Înainte de a cumpăra hârtia foto, verificați  care este greutatea maximă a hârtiei foto pe care o poate utiliza imprimanta dvs. Imprimantele cu jet de cerneală de acasă pot lucra de obicei cu o greutate a hârtiei de până la 270, 300 g / m2. Valorile mai mari pot provoca probleme tehnice la alimentatorul de hârtie.

Cum să aleg  hârtia foto - lucioasă sau mată?

În plus față de dimensiunea și greutatea hârtiei, puteți alege să imprimați fotografii  pe hârtie foto cu diferite suprafețe, texturi și suporturi din material. În practică vă puteți tipării selfi fotografii sau fotografii din vacanțe cu familia sau petreceri de aniversare pe hârtii cu texturi simple și cu o suprafață lucioasă care pot fi identice cu a fotografiilor tradiționale. Astfel de fotografii sunt foarte atractive, dar trebuie să aveți grijă la amprentele degetelor care pot fi lăsate pe suprafața fotografiilor când le vizualizați.

Cu toate acestea puteți utiliza și hârtii cu suprafață mată. Fotografiile imprimate pe o hârtie fotografică cu suprafață mată fără finisaj lucios vor avea un contrast mai bun decât fotografiile imprimate pe hârtie lucioasă și culori mai clare. Fotografiile imprimate pe o hârtie mată rezistă și la lumina directă a soarelui. Imprimarea pe o hârtie fotografică mată este de exemplu o alegere excelentă pentru fotografiile pe care doriți să le plasați într-un ram acoperit cu sticlă. Un efect de lux similar este obținut și la tipărirea fotografiilor pe hârtie foto cu finisaj satinat fin.  

Întrebați-ne, vom fi bucuroși să vă ajutăm

Dacă după citirea articolului tot nu știți cum să alegeți o hârtie foto pentru imprimantă sau nu știți care variantă de hârtie să alegeți, atunci ne puteți cu siguranță contacta. Vă vom sfătui cu mare drag, care hârtie foto este cea mai compatibilă pentru imprimanta dvs.