(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Imprimarea cardurilor - cum să alegeți panglica de cerneală potrivită?

Alegerea peliculei de cerneală sau a panglicii de cerneală (cartuș de imprimantă de carduri) potrivite pentru imprimarea cardurilor din PVC poate părea complicată la început. În acest articol vă vom arăta că este mai ușor decât pare.
 
Desigur, depinde întotdeauna de ceea ce trebuie să imprimați și în ce scop.

1. Unii oameni se mulțumesc cu imprimarea alb-negru, iar alții au nevoie de imprimare color. Dar dumneavoastră ce părere aveți?
 
Pentru utilizări mai puțin solicitante, un card alb-negru poate fi suficient. Adică, un card alb cu imprimare neagră. Dacă aveți nevoie doar de text negru sau de un cod de bare (sau un cod QR), o folie de cerneală neagră este suficientă. Uneori, se mai numește și bandă monocromă. Aceasta din urmă are denumirea K (din engleza, blacK).
 
În cazul în care doriți să imprimați carduri de vizitator, de identificare sau de fidelitate, veți dori cu siguranță să folosiți o imagine colorată, o fotografie sau logo-ul dumneavoastră. Atunci aveți nevoie de o bandă de cerneală colorată, care are denumirea YMCK. Și în acest caz, denumirile sunt preluate de la cuvintele englezești Y=galben, M=magenta, C=cyan și familiarul K=negru.
 
Prin combinarea acestor 4 cerneluri puteți amesteca întregul spectru de culori, la fel ca la imprimanta obișnuită de acasă. Tehnologia prezentă în Imprimanta pentru carduri PVC vă permite să imprimați toate culorile de care aveți nevoie pentru tipărirea color a cardurilor dvs.
 
2. Câte carduri și pe care dintre ele le veți imprima?
 
Toate peliculele de cerneală pentru carduri (panglici) sunt concepute pentru un anumit număr de carduri. Există un tip specific pentru fiecare tip de imprimantă de carduri și acestea nu pot fi schimbate între ele. Pentru modelele mai mici de imprimante de carduri, capacitatea este de aproximativ 100-200 de carduri imprimate. Pentru modelele industriale, există și panglici de cerneală cu capacități semnificativ mai mari (de exemplu, 1000 de carduri).
Este important să se înțeleagă numărul de carduri pe care trebuie să le imprimați pe zi/lună/an și să alegeți modelul de imprimantă adecvat în consecință. Alegerea corectă se va reflecta apoi în mod pozitiv în costul imprimării cardurilor.
 
Pentru a evita utilizarea unei benzi nepotrivite în imprimantă și pentru a reduce problemele de configurare a imprimantei, majoritatea producătorilor de renume folosesc un cip RFID. Acest cip electronic este plasat în panglica de cerneală, iar imprimanta detectează automat panglica și setează toți parametrii de imprimare necesari.

Nu numai pentru panglica de cerneală, ci și pentru cardurile din plastic, este întotdeauna important să alegeți tipul potrivit pentru imprimanta dumneavoastră de carduri.

3. Strat de protecție? Ce este acesta?
 
În cazul în care cardul dvs. nu va fi folosit doar pentru o utilizare pe termen scurt, merită să investiți într-un așa-numit strat de protecție / bandă protectoare. În limba engleză Overlay = litera "O" din denumirea panglicii, adică YMCKO.
De ce să folosiți banda YMCKO?
Este un strat de protecție care se aplică peste tipar și astfel îl protejează împotriva decolorării culorilor și, de asemenea, parțial împotriva deteriorării mecanice a tiparului. De asemenea, ajută la evitarea falsificării cardurilor.
Dacă doriți să păstrați culorile strălucitoare ale cardurilor dumneavoastră, atunci banda de cerneală YMCKO este cea mai bună soluție pentru dumneavoastră. În același timp, este în prezent cel mai utilizat tip pentru imprimarea cardurilor.
 
4. Imprimare pe o singură față sau pe două fețe?
 
Este suficient să imprimați doar o singură față a cardului? Atunci vă puteți mulțumi cu banda într-o singură culoare/monocromă, cu banda YMCK sau cu banda YMCKO (overlay) menționate mai sus.
Doriți să fiți exigent și să imprimați pe ambele fețe? Dacă ambele fețe trebuie să fie colorate, folosiți mai întâi banda YMCK sau YMCKO pe o parte, apoi întoarceți cardurile și imprimați cealaltă parte.
Ce se întâmplă dacă pe verso va avea doar, de exemplu, un cod de bare, o dată de expirare sau o altă indicație pentru care este suficientă culoarea negră? Folosiți YMCKOK pe bandă, care include 6 panouri color. În comparație cu alte benzi, aceasta conține și o a doua secțiune K (blacK) pentru imprimarea de text negru, coduri de bare etc...
La unele imprimante de carduri, este posibil să se utilizeze partea de bandă pentru imprimarea color a primei fețe și partea neagră pentru imprimarea celei de-a doua fețe. Nu toate imprimantele acceptă acest lucru.
 

5. Rezumat al panglicilor color
 
  • Panglici într-o singură culoare sau panglici monocrome. Acestea sunt în cea mai mare parte negre (K), dar sunt disponibile și în alte culori primare.
  • Panglici YMCK - Panglici cu 4 culori pentru imprimarea în culori a fotografiilor și imaginilor. Nu au un strat de protecție și sunt potrivite pentru utilizare pe termen scurt.
  • Panglici YMCKO - Panglici cu 4 culori pentru imprimarea în culori a fotografiilor și imaginilor. Acestea conțin un strat de protecție (bandă protectoare) și sunt adecvate pentru utilizare pe termen lung (până la 2 ani).
  • Panglici YMCKOK - Panglici în 4 culori pentru imprimarea în culori a fotografiilor și imaginilor. Acestea conțin un strat de protecție (bandă protectoare) și sunt adecvate pentru utilizare pe termen lung (până la 2 ani). Acestea conțin o componentă neagră suplimentară pentru imprimarea celeilalte fețe a cardului.