(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Imprimare perfectă în format mare la îndemână: Alegeți material de consum potrivit

Pentru a obține rezultatele imprimării exacte așa precum le doriți, nu este suficient să aveți doar o imprimantă de calitate. La fel de importante sunt și culorile utilizate, care au o pondere semnificativă în imprimarea finală. Același principiu se aplică nu numai la imprimarea obișnuită, ci și la cea în format mare așa-numita plotter. Descoperiți cum funcționează o astfel de imprimantă de format mare și unde este utilizată mai des.

Plotter ieri și azi

Numele plotter, adică o imprimantă de format mare, provine din cuvântul englez plotter, care înseamnă un înregistrator de coordonate. Acest nume a descris cu adevărat dispozitivul la acel moment, deoarece primele imprimante destinate imprimării desenelor tehnice au fost desenate cu un creion pe hârtie în două axe coordonate x și y. Astfel, primele plottere au fost mai degrabă imprimante vectoriale decât imprimante raster și au funcționat relativ lent.

Spre deosebire de imprimarea clasică, imprimarea în format mare nu are standardizare oficială. De obicei se înțelege prin ea, imprimarea dimensiunilor de hârtie mai mari decât A3. Imprimările în format mare, care sunt imprimate de obicei pe plottere, includ în special afișe, hărți, bannere și multe alte materiale.

Cum arată, în practică o imprimare cu jet de cerneală în format mare?

Astăzi, imprimantele cu jet de cerneală de format mare sunt utilizate în principal pentru imprimarea publicitară sau imprimarea desenelor tehnice. Principiul la care funcționează este practic același cu acela de funcționare a imprimantei dvs. cu jet de cerneală de acasă. Cea mai importantă diferență este de fapt în dimensiunea și lățimea formatului de imprimare. La fel precum la o imprimantă clasică cu jet de cerneală, și la plottere cu jet de cerneală în format mare, există un cap de imprimare, care aplică picături de cerneală pe hârtie folosind duze microscopice.

De obicei, sunt utilizate 4 culori standard în imprimantă: negru, mov, galben și albastru. Alte culori și nuanțe sunt obținute prin amestecarea culorilor primare. Hârtia pe care se imprimă este înfășurată într-o rolă mare plotter, care poate ajunge cu o rolă până la 150 de metri. Teoretic, imprimanta poate imprima un desen lung de 150 de metri.

Avantajele imprimării cu jet de cerneală în format mare

Plotterele cu jet de cerneală sunt foarte populare, deoarece oferă multe avantaje. În unele modele care conțin așa-numitele capuri piezoelectrice, fluxul de culoare este chiar reglat. Deși această ajustare necesită abilități speciale de operator, datorită acestea puteți obține imagini de înaltă calitate, clare și imagini vii. În general, însă, beneficiile imprimării cu jet de cerneală de format mare include:

  • Viteză bună de imprimare
  • Rezoluție înaltă
  • ușurința și disponibilitatea de servicii și consumabile
  • costuri rezonabile pentru echipamente materiale

Imprimante cu jet de cerneală de format mare și principiul muncii lor

Mai bine spus, plotterele sunt imprimante cu jet de cerneală care funcționează pe principiul imprimării pe rolul hârtiei. Acestea includ, de asemenea, un tăietor, utilizat în principal pentru imprimarea pe folie adezivă, care taie imprimarea finală astfel încât să atingă lungimea specificată (de exemplu, pentru etichete, sigle etc.). Plotterele folosesc așa-numita imprimare vectorială, în timp ce imprimantele clasice utilizează imprimarea bitmap. Imprimarea în vectori permite plotterelor să deseneze cu precizie chiar și detalii fine, unde adesea aici servesc pixurile speciale de imprimare. Nu este de mirare faptul că, plotterele sunt adesea folosite în centre de arhitectură, cartografice sau în studiouri grafice.

Cu toate acestea, pe lângă imprimarea clasică de format mare pe hârtie, există și dispozitive care pot imprima, de exemplu, pânză, filme, suporturi sintetice sau PVC. Desigur, la fel ca imprimantele offset, și aceste dispozitive sunt extrem de scumpe și sunt utilizate doar în companii specializate.

Unde este cel mai des folosită imprimarea în format mare

Plotterul are multe utilizări în diverse domenii. Cu toate acestea, cel mai des sunt imprimate pe el:

  • diverse desene și proiecte
  • sigle, afișe publicitare și anunțuri
  • ajutoare cartografice, hărți topografice
  • prezentări
  • produse pentru folii adezive termice și alte materiale de format larg