(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Diferența dintre imprimantă cu jet de cerneală și cea cu laser

Imprimantă cu jet de cerneală sau mai degrabă, imprimantă laser? Dacă chiar acum vă puneți această întrebare, atunci poate soluția este să le comparați. Deja vă putem dezvălui că, achiziționarea uneia sau a celeilalte alternative nu trebuie să fie pasul decisiv. Bineînțeles, presupunând că atunci când alegeți o imprimantă cu jet de cerneală sau cu laser, luați în considerare nu numai punctele lor slabe, ci și cele tari care  pot decide în cele din urmă ce imprimantă se va potrivii cerințelor dumneavoastră.

Principala deosebire dintre imprimanta cu jet de cerneală si cea cu laser este tehnologia de imprimare, care este folosită la transmiterea textului sau a imaginii. În cazul imprimantelor cu jet de cerneală, picăturile de cerneală microscopice sunt depozitate direct pe hârtie într-o manieră termică sau piezoelectrică fără a fi fixate ulterior în hârtie, procedura de transfer de text sau graf pentru imprimantele laser este diferită. Imprimantele laser utilizează principiul electroforetic, în care un rol important joacă optica complicată, cilindrul conductiv, tonerul și rulourile de blocaj, care  ajută la fixarea textului în hârtie.

De la diferențele în tehnologie, putem aștepta și rezultate diferite în imprimare. Haideți să vedem ce  beneficii speciale oferă imprimanta cu jet de cerneală și cu ce ne poate surprinde  imprimanta cu laser.

Imprimanta cu jet de cerneală

Imprimantele cu jet de cerneală s-au stabilit pe piață încă din anii nouăzeci și de atunci și-au menținut poziția stabilă. Modelele de imprimante cu jet de cerneală au trecut prin diferite îmbunătățiri tehnice, astfel încât cele de astăzi să fie dotate cu cea mai sofisticată tehnologie. Imprimanta cu jet de cerneală este în general, cea mai universală și cea mai frecventă imprimantă utilizată.

Avantajele imprimatei cu jet de cerneală:

 • Imprimanta cu jet de cerneală are un design compact, deci din punct de vedere practic, aceste imprimante nu sunt doar mai mici ca dimensiune, dar și mai ușor de recunoscut decât cele cu laser.
 • Calitatea înaltă a tipăririi la imprimatele cu jet de cerneală este un lucru sigur. Dacă vreți să obțineți imprimări de calitate grafice sau a imaginilor, atunci nu puteți obține acest lucru fără imprimatele cu jet de cerneală. De asemenea, calitatea imprimării poate fi sprijinită și prin folosirea hârtiei adecvate pentru tehnologia de imprimare cu jet de cerneală.
 •  Imprimanta cu jet de cerneală nu necesită o anumită perioadă de imprimare, ca în cazul imprimatei cu laser ci poate imprima imediat.
 • Imprimanta modernă cu jet de cerneală dispune de o viteză mare de imprimare și de un nivel scăzut de zgomot. De asemenea, poate fi achiziționată la costul scăzut.

Dezavantajele imprimatei cu jet de cerneală:

 •  Imprimanta cu jet de cerneală este proiectată pentru imprimarea cu capacitate redusă.
 • Modelul de imprimantă fără tăvi suplimentare, oferă o capacitate mai mică a tăvii. De aceea va trebui să reumpleți tava mai des.
 • Prețul mai mic de cumpărare pierde importanța datorită costurilor mai mari de operare asociate cu achiziționarea de consumabile. Acest lucru poate fi atenuat prin folosirea cartușelor de cerneală alternative compatibile.

Imprimanta cu laser

Imprimantele cu acest tip de tehnologie au fost utilizate în trecut  în birourile companiilor, dar odată cu scăderea prețului de achiziționare a acestora au început să apară și în gospodării. În prezent, piața oferă imprimante laser pentru imprimarea alb-negru și color.

Avantajele imprimatei cu laser: 

 • Viteza de imprimare a paginilor de text alb-negru reprezintă un avantaj incontestabil al imprimantelor laser. Douăzeci de pagini alb-negru tipărite pe minut sunt în prezent ca un standard, deci nu va fi nimic neobișnuit dacă găsiți o imprimantă laser care poate imprima până la șaizeci de pagini pe minut.
 • Imprimanta laser este potrivită nu numai pentru imprimarea ocazională, dar și pentru imprimarea în volum mai mare.
 • Capacitatea mare a tăvii de imprimantă laser este considerată un avantaj, deoarece nu este nevoie de reumplerea frecventă a hârtiei.
 • Imprimantele laser, datorită capacității lor mai mari de toner, oferă costuri de operare mai mici decât imprimantele cu jet de cerneală.

Dezavantajele imprimatei cu laser:

 • În ciuda scăderii prețurilor, costurile de achiziție sunt tot mari.
 • Calitate scăzută a imprimării color în comparație cu imprimantele cu jet de cerneală. Diferența este vizibilă mai ales la imprimarea fotografiilor.

Imprimanta cu jet de cerneală vs. imprimanta cu laser

Dacă rezumăm avantajele și dezavantajele acestor imprimante, putem concluziona  că achiziționarea atât a imprimantelor cu jet de cerneală cât și a imprimantelor laser poate fi alegerea perfectă. Depinde doar de preferințele personale, respectiv de scopul utilizării imprimatei. Imprimanta cu laser este mai potrivită pentru imprimarea rapidă și frecventă de înaltă capacitate a documentelor, dar fără imprimanta cu jet de cerneală, cum am și amintit deja, cu siguranță nu veți reuși mai ales la tipărirea color a fotografiilor.