(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Cum să alegeți hârtia de birou?

Aveți grijă la alegerea hârtiei pentru imprimantă sau o alegeți la întâmplare pe cea care vă cade prima în mână într-un centru comercial? Poate ar trebui sa schimbați acest lucru. Alegerea hârtiei potrivite poate influența nu doar calitatea imprimării, ci și costul de imprimare și durata de viață a imprimantei. Haideți să ne uităm împreună la cum putem să alegem hârtia pentru birou.

În general, ar trebui să alegeți hârtia după tehnologia de imprimare, pe care o folosește imprimanta dumneavoastră. Ar trebui să aibă parametrii diferiți hârtia pentru imprimanta cu jet de cerneală, decât cea pentru imprimanta cu laser. Greutatea, luminozitatea, opacitatea cât și textura hârtiei vor determina în cele din urmă soluția pentru hârtia adecvată la imprimarea color sau alb-negru, dar și dacă este potrivită pentru imprimarea în volum, în bucăți, pe o singură față și pe față-verso.

Greutatea hârtiei

Greutatea (greutatea de bază a hârtiei g/m2) definește greutatea hârtiei pe o suprafața de 1 m2. Se folosește abrevierea gsm.

  • Hârtia cu greutatea de 70-80 g/m- este cea mai folosită hârtie pentru birouri. Este potrivită pentru imprimarea clasică, alb-negru pe o singură față. În cazul imprimării color, calitatea acesteia va fi mai scăzută.
  • Hârtia cu greutatea de 90 g/m2 - oferă posibilitatea imprimării față-verso, este potrivită de asemenea și pentru imprimarea color a prezentărilor, a grafurilor, a tabelelor sau a manualelor.
  • Hârtia cu greutatea de 90 până la 120 g/m2 - greutatea mai mare a hârtiei predispune această hârtie pentru folosirea la imprimarea color. Hârtia nu este transparentă atunci când se realizează imprimarea datelor pe ambele părți ale colii.
  • Hârtia cu greutatea de 120 până la 190 g/m2 - este potrivită mai ales pentru imprimarea pliantelor și posterelor.

Luminozitatea hârtiei

Hârtia poate avea nuanțe diferite de alb, care depind de cantitatea și tipul de efect de strălucire optic utilizat în fabricarea ei. Prin utilizarea hârtiilor cu nuanțe diferite de alb, pot fi obținute efecte de imprimare vizuale diametral diferite. Imprimarea pe o hârtie cu o nuanță înaltă de alb îi poate evidenția culoarea, dar citirea mai multor documente de tip alb-negru imprimate pe o astfel de hârtie ar putea fi prea obositor pentru ochi. Cum să alegem hârtia pentru birou după acest parametru? În general, valoarea 113 este considerată ca fiind nuanța optimă de alb (nuanța de alb măsurată în conformitate cu standardele ISO, cu conținut mai ridicat de UV).

Opacitatea (opac)

Opacitatea hârtiei indică faptul că este adecvată pentru tipărirea și pe partea opusă a hârtiei. Cu cât opacitatea hârtiei este mai mare, cu atât este mai puțin vizibil textul tipărit sau imaginea pe partea opusă a hârtiei.

Cum să alegem hârtia pentru birou în funcție de calitatea acesteia?

În ceea ce privește hârtia pentru birou, vă puteți întâlni cu etichetarea acestora cu ajutorul literelor în funcție de calitate.

Hârtia cu eticheta A – dispune de cea mai înaltă calitate

Hârtia așa cum sugerează eticheta sa, îndeplinește cele mai exigente criterii. Are o greutate rezonabilă, suprafața netedă uniformă a ambelor părți ale colii și ca prin urmare, atunci când utilizați acest tip de hârtie nu vă întâlniți cu răspândirea cernelii sau blocarea hârtiei în imprimantă. Este potrivită pentru orice tip de imprimare de calitate și este recomandat în special pentru imprimantele cu jet de cerneală. Un dezavantaj al ei este prețul de cumpărare prea mare.

Hârtia cu eticheta B - oferă mai mult decât un standard

Parametrii acestui tip de hârtie de birou sunt ideali pentru imprimarea color și alb-negru pe ambele fețe ale hârtiei și se pot aplica și la tipărirea de volum mare a documentelor. Puteți utiliza acest tip de hârtie fără îndoială, nu numai pentru imprimantele laser, dar și pentru imprimante de calitate cu jet de cerneală. Utilizarea acestui tip de hârtie în imprimantele dumneavoastră va împiedica uzura prematură. Prețul în acest caz corespunde calității hârtiei. Un dezavantaj poate fi faptul că hârtia nu este potrivită pentru imprimarea rapidă.

Hârtia cu eticheta C - prezintă o calitate normală

Această hârtie este una dintre cele mai ieftine și mai utilizate alternative pentru hârtia de birou. Hârtia cu astfel de parametri este potrivită pentru imprimarea pe o singură pagină cu capacitate mică. În schimb, se va folosi mai degrabă în imprimarea cu laser, deoarece la tehnologia de imprimare cu jet de cerneală aceasta se poate răspândi.

Alegeți-vă hârtia pentru birou, nu imprimați pe orice hârtie

Presupunând că, în alegea hârtiei vă veți orienta după tehnologia de imprimare și calitatea hârtiei, răspunsul la întrebarea cum să alegeți hârtia de birou nu o să fie atât de complicat. Prin urmare, rețineți parametrii de bază ai hârtiei sau monitorizați informațiile de pe ambalajele acestora care indică tipul de imprimantă pentru care este destinată hârtia. Nu uitați că, prin alegerea hârtiei corespunzătoare puteți obține o calitate mai bună a imprimării și reducerea uzurii imprimantei.