Imprimantelor 3D am acordat deja atenție într-una dintre postările noastre anterioare. Am prezentat atunci mașina Strat, care a fost produsă de Local Motors prin intermediul imprimantelor 3D. Astăzi ne axăm pe imprimantele 3D pentru utilizarea de acasă.
Dezvoltarea noilor tehnologii progresează în pas continuu. Deși până de curând, imprimantele 3D își puteau permite să le folosească doar companii industriale cu adevărat solvente pentru a produce produse de înaltă calitate, instrumente de turnare sub presiune, în ultimele luni suntem martori a tot mai multe știri, despre utilizarea activă a tehnologiei de imprimare 3D în medicină. Acolo, aceste dispozitive s-au dovedit a fi deosebit de utile în producerea de implanturi funcționale și proteze, dar ajută și la predarea studenților în domeniul medicinii.
Cu toții dorim să ne bucurăm de realizările moderne ale științei și tehnologiei, astfel datorită producției noii generații de imprimante 3D, toată lumea își poate permite acest lux. Miniaturizarea imprimantelor nu numai că a redus dimensiunea, dar și o reducere multiplă a prețului. După imprimantele cu jet de cerneală sau imprimantele laser, puteți achiziționa cu ușurință și o imprimantă 3D pentru acasă. Cu toate acestea, pentru a nu vorbi degeaba, este mai bine să priviți ce tipuri de imprimante 3D ar putea intra în joc și ce idei se pot materializa acasă cu aceste imprimante 3D.
În principiu, imprimantele 3D sunt clasificate în funcție de tehnologia de imprimare folosită, dimensiunea desktopului și a materialului pe care îl „consumă” la imprimare. Desigur, imprimantele diferă, și prin precizia și finețea lor de imprimare. Nu vă vom deranja prin o descriere detaliată a tehnologiilor individuale, dar vom aminti măcar cele mai importante informații.
În prezent, sunt disponibile imprimante gata de utilizare, care pur și simplu se conectează la computer și se pot utiliza, sau modele de imprimantă 3D modulare. Acestea sunt vândute desfăcute sub forma unui kit tehnic. Dar nu trebuie să vă faceți griji. Durează mai puțin de o oră pentru a finaliza și inițializa imprimanta. Imprimantele pot folosi tehnologia de imprimare FDM (Fused Deposition Modeling) sau SLA (stereolitografie). În primul caz, dispozitivul formează strat cu strat în plan orizontal prin topirea materialului (fibre ABS, PLA, PET sau fibre PVA). La tehnologia SLA, un fascicul laser este utilizat pentru a crea un obiect, care redă straturi individuale pe o rășină polimetrică. Metoda SLA este mai precisă, și de aceea este și mai scumpă.
Din cele spuse până acum, este clar că unele imprimante vor avea propuneri și o varietate de produse, pe care le veți putea imprima conform modelului 3D digital, sau pe baza unui șablon existent care vor fi la unele modele mai scumpe și de mai bună calitate.
Totuși nu vă așteptați la minuni. Implanturile sau organele de corp menționate mai sus, cu imprimante 3D de acasă nu vor putea fi imprimate, dar piesele mici, precum jucării de copii sau modelele chiar mai complexe cu siguranță da. Desigur, lista produselor de acasă nu se oprește aici. Imaginația nu are limite, iar imprimantele pot imprima cu ușurință diverse bijuterii moderne, boluri, farfurii, vaze, dar și standuri practice sau alte obiecte mici, utile pentru acasă.