(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Zgomotul imprimantei este un parametru important

La fel cum diferite aparate de uz casnic produc o anumită cantitate de zgomot atunci când funcționează, și în cazul imprimantelor este la fel desigur și aceste dispozitive produc zgomot în intensitate variabilă. Intensitatea zgomotului poate varia în funcție de model sau de tehnologia de imprimare.

Imprimantele cu jet de cerneală produc mai mult zgomot?

În general demult nu mai este valabil faptul că imprimantele cu jet de cerneală produc mai mult zgomot decât cele cu laser. În ambele categorii de imprimante se pot găsi modele care produc mai mult sau mai puțin zgomot. Nimic nu schimbă însă  faptul că, dacă veți dori ca la locul de muncă să vă simțiți comfortabil și nu vreți să fiți deranjați de zgomotul produs de o imprimantă, indicatorul zgomotului va fi un  parametru important, care la alegerea unei imprimante nu trebuie ignorat. 

O imprimantă zgomotoasă nu deranjează foarte mult acasă, dar la birou, deranjează

La alegerea unei imprimante de obicei ne interesăm doar de preț, tehnologia de imprimare, calitatea, performanța, rezoluția sau alte caracteristici sofisticate și raportului de zgomot al imprimantei de regulă, nu le acordăm aproape nici o atenție.

Este posibil să nu observăm zgomotul imprimantei la imprimarea unui volum redus, de obicei la domiciliu. Zgomotul produs de imprimarea câtorva pagini cu documente text sau prezentări grafice, probabil nu va fi un element care va deranja în casa dvs., dar nici în cazul colectivului de lucru.

O situație diametral opusă are loc atunci când aveți nevoie să imprimați des și în volume mari. Atunci zgomotul imprimatei începe să devină important și dacă aveți o astfel de experiență, sigur ne veți da dreptate că zgomotul ridicat al imprimantei poate fi o chestiune foarte enervantă.

Deranjul produs de o imprimantă zgomotoasă poate fi o problemă reală și semnificativă în special în cazul unui colectiv de muncă mai mare. În unele cazuri, problema zgomotului produs de imprimantă poate fi rezolvată prin plasarea imprimantei într-o cameră separată. Aceasta ar putea fi cea mai optimă soluție. Desigur, nu este întotdeauna posibil. La fel ca și imprimarea documentelor text în timpul pauzelor de lucru.  

Deci, dacă vă interesează un mediu de lucru mai liniștit sau vreți doar să alegeți o imprimantă cu un zgomot redus pentru biroul dvs. de acasă, cea mai simplă soluție este să vă interesați de indicatorul de zgomot al imprimantei, atunci când o cumpărați.

Informații privind zgomotul imprimantei

Acest parametru este specificat de fiecare producător de imprimante și este cel mai sigur mod să aflați adevăratul zgomot al imprimantei. Când cumpărați o imprimantă la magazin probabil nu veți avea la dispoziție să încercați imprimarea unui anumit model de imprimantă pentru a determina zgomotul acestuia. La fel ca și în cazul achiziționării unei imprimante prin internet. Intensitatea zgomotului de funcționare al imprimantei dvs. o veți afla doar după preluarea și testarea anumitor lucrări de imprimare. Indicatorul de zgomot menționat de producător poate fi decisiv la achiziționarea imprimantei.

Zgomotul în decibeli

Nivelul de zgomot al imprimantei este în prezent raportat în decibeli (dB). Majoritatea  imprimantelor de astăzi așa cum se așteaptă de la ele au printre altele, o imprimare destul de silențioasă. Asta chiar și în cazul funcționării maxime. Nivelul lor de zgomotul se situează în general, între 40 și 50 decibeli, deci nu poate fi vorba despre un zgomot extrem de deranjant.

Pentru o comparație putem spune că mașina de spălat sau digestorul funcționează la 60 dB și unele modele de aspiratoare până la 80 dB. Dacă comparăm nivelul de zgomot al aparatelor de uz casnic, constatăm că, cu același nivel de zgomot ca și imprimantele și anume 40 - 50 dB, funcționează o bună mașină de spălat vase sau un frigider. Nivelul de zgomot amintit al imprimantelor de înaltă calitate este în general considerat a fi mai mult decât acceptabil.

Când nivelul de zgomot este mai mare decât cel specificat de producător

În practică se poate întâmpla ca nivelul de zgomot specificat de producător să nu corespundă cu realitatea și zgomotul produs de imprimantă să fie mult mai mare. Dar nu trebuie să vă gândiți la înșelătorie. Zgomotele mai mari pot fi produse de un tip de hârtie necorespunzător, o viteză mare de imprimare sau o setare greșită a  imprimantei.

Nu trebuie să uitați nici de locația imprimantei. La plasarea imprimantei în spații de dimensiuni mari sau minimaliste, fără accesoriile casnice, zgomotul de imprimare poate părea mult mai mare. Pe de altă parte într-o "cameră plină", imprimanta poate produce un zgomot mai mic în timpul imprimării.