Cu rezoluție, vă puteți întâlni la diferite tipuri de dispozitive precum - monitoare, scannere, aparate foto digitale și desigur, imprimante. Rezoluția poate fi exprimată în pixeli sau în cazul imprimantelor în unitățile DPI. Care sunt diferențele între rezoluțiile individuale și ce valoare este suficientă pentru imprimarea de înaltă calitate, vom prezenta în rândurile următoare.
Rezoluția imprimantei este unul din parametrii cei mai importanți, deoarece joacă un rol semnificativ în evaluarea calității și a vitezei imprimării sau apoi eficienței sale economice. Imprimantele curente dispun de rezoluții diferite, astfel încât nu va fi nimic neobișnuit atunci când veți vizualiza parametrii individuali ai imprimantei și veți găsii valori diferite ai DPI. În timp ce unele imprimante oferă 1200 sau până la 1440 DPI, altele rămân la rezoluția standard de 600 sau 300 DPI. Să aruncăm o privire la ce anume ne spun aceste date.
Abrevierea este derivată din titlul englezesc, iar această cifră indică în esență câte puncte poate printa imprimanta pe o singură linie pe o unitate de lungime pe inch (inch = 2.54 cm). Această rezoluție este cel mai adesea dată de expresia bidimensională, adică orizontală și verticală.
Exemplu: Dacă imprimanta are 600x1200 DPI, înseamnă că imprimanta creează 600 de puncte într-o linie pe inch iar în coloană la aceeași lungime de unitate 1200 de puncte. De exemplu, dacă este trecută doar o singură valoare de exemplu, 300 DPI, atunci ar trebui să fie aceeași rezoluție și pe verticală și pe orizontală.
Desigur se aplică regula, cu cât rezoluția este mai mare, cu atât imaginea rezultată este mai intensă. Totodată este adevărat faptul că odată cu creșterea rezoluției, timpul necesar procesării documentelor crește. Prin reducerea rezoluției, procesul de tipărire va fi scurtat în consecință. De aceea pentru a avea o imprimare de calitate și de precizie a unui text sau imagini este de ajuns să setăm rezoluția imprimării la 300DPI.
Deși, în general în ambele cazuri este vorba de o rezoluție, ele nu pot fi asimilate în nici un fel. În timp ce în cazul pixelilor, este vorba de numărul punctelor de pixeli (PPI) care poate înregistra aparatul foto, pe când în cazul DPI este menționată densitatea punctelor create de imprimantă. Deci, dacă printați o fotografie de 8Mpx a unui aparat foto, această fotografie va fi compusă din 8 milioane de pixeli. Prin mărirea imaginii, rezoluția scade (mai puțin PPI), și invers prin micșorarea ei rezoluția se ridică. După editarea fotografiei și înmulțirii paginilor individuale în pixeli, veți obține numărul total de puncte care o compun (Mpx).
Dacă aveți la dispoziție rezoluția fotografiei în pixeli și rezoluția imprimantei în DPI, puteți utiliza astfel print-o simplă ecuație:
2,54 (inch) x rezoluția punctelor (rezoluție în pixeli) ÷ rezoluția DPI = dimensiunea (în cm),
veți calcula cu ușurință formatul de dimensiune pe care îl puteți printa.
Putem ilustra acest lucru printr-o fotografie de 8Mpx, cu o rezoluție de 3464 x 2309 de pagini. Vă reamintim că o rezoluție de 300 DPI este de asemenea recomandată și pentru imprimarea fotografiilor. După introducerea parametrilor în ecuație: 2,54 x 3464 ÷ 300 și 2,54 x 2309 ÷ 300, vom constata că fotografia va avea o dimensiune de 29,3 x 19,6 centimetri. Cu toate acestea, dacă rezoluția este redusă de exemplu la jumătate, adică la valoarea de 150 DPI, dimensiunea fotografiei poate fi aceeași o singură dată. Cu toate acestea, o reducere mai pronunțată a DPI va duce la pierderea clarității conturului, și prin urmare imaginile vor fi mai potrivite pentru privirea de la distanță.
Spațiul pixel vă permite să editați imaginea pentru o imprimare de calitate. La imprimarea de texte sau imagini, nu trebuie să căutați imprimante cu rezoluție înaltă, deoarece și DPI-urile mai mici asigură rezultate de înaltă calitate.