Randamentul tonerului, adică numărul de pagini în format A4 pe care îl putem imprima pe imprimantă cu un cartuș este probabil cel mai important lucru pe care îl remarcăm când achiziționăm produsul. Deși acest parametru poate ajuta mult, realitatea însă poate fi complet diferită, iar numărul de pagini printate în unele circumstanțe să nu atinge nivelul declarat.
Motivele pot fi cu siguranță simple. Foile printate care ies din imprimanta dvs. depășesc procentul standard de acoperire a paginii sau randamentul de imprimare este afectat de alți factori, care în practica zilnică reduc numărul exact de imprimare.
Randamentul tonerului, așa cum am menționat deja, poate fi un factor determinant de luat în considerare atunci când alegeți un cartuș de imprimare concret. În timp ce în trecut producătorii de imprimante individuali nu au folosit același mod de măsurare a randamentului, compararea reciprocă a cartușelor de toner uneori a fost dificilă și complicată pentru utilizatorii de imprimante. Prin urmare, trebuia ca situația de pe piață să devină mai transparentă și așa s-a ajuns la o înțelegere din partea producătorilor de imprimante să colaboreze cu Organizația Internațională pentru standardizare cu sediul la Geneva. (probabil că o cunoașteți sub abreviere ISO).
Rezultatul cooperării reciproce a fost aprobarea noilor standarde pentru măsurarea randamentului paginilor tipărite cu cartușe de cerneală, cartușe de toner și cartușe de toner monocrom. Noile standarde ISO au definit în mod clar parametrii care au un impact decisiv asupra randamentului cartușelor și au permis producătorilor de imprimante să utilizeze aceleași metode de măsurare a randamentului. Datorită acestui standard au fost acceptați de marea majoritate a producătorilor. În cadrul noilor metode de încercare pentru măsurarea randamentului, conform standardului de normă ISO, se folosește pentru testare hârtia cu o acoperire de 5% cu o dimensiune de 210 x 297 mm adică A4.
Măsurarea randamentului în conformitate cu standardele ISO se desfășoară sub forma unui test efectuat într-un mediu controlat (în ceea ce privește temperatura și umiditatea). În prezent există trei imprimante individuale care se folosesc pentru testare. Fiecare imprimantă consumă trei cartușe sau seturi de cartușe, iar randamentul este apoi raportat ca fiind media rezultatului obținut.
La verificarea testului de randament printat alb-negru, acesta este efectuat pe o pagină cu o acoperire de 5%. În cazul imprimării color, se folosește apoi o combinație de cinci pagini standard de testare cu texte și grafică. Prin urmare, este mai mult decât sigur că rezultatul final poate fi într-adevăr diametral diferit de la măsurarea randamentelor după normele ISO.
În practica obișnuită, este mai puțin probabil faptul că printați doar pagini cu o acoperire de 5% a paginilor. Astfel, în cazul în care acoperirea pe care o printați este în media generală substanțial mai mare, atunci e posibil că tonerul de randament real cu un procent crescut de acoperire să se reducă proporțional. Putem menționa printr-un exemplu.
EXEMPLU: Dacă tonerul indică un randament de 6.000 de pagini la o acoperire de 5% și o acoperire medie a pagini printate de dvs. este de 10%, veți printa doar 3.000 de pagini. Cu o acoperire de 20%, aceasta va fi de 1.500 de pagini, și astfel, o acoperirea tot mai mare a paginilor, va continua mai departe.
Cu toate acestea, randamentul efectiv al tonerului poate fi desigur, direct afectat nu numai prin imprimarea de pagini cu o acoperire procentuală mai mare sau condiții de temperatură scăzută. Alți factori care pot afecta în mod semnificativ randamentele sunt tipărirea pe o singură față sau pe ambele fețe, tipul de suport media și tipul de font utilizat sau folosirea inutilă a utilizării de rezoluție înaltă, care poate crește costul de imprimare fără a spori calitatea de imprimare în sine.
Prin imprimarea paginilor cu un procentaj mai mare de acoperire cel mai probabil nu puteți face nimic, dar cu ceilalți factori menționați, care au un impact similar sau chiar mai mare asupra randamentului, putem face totuși ceva. Cu toate acestea, acest subiect merită o atenție deosebită și prin urmare i-am dedicat un articol separat acestui subiect. Vom fi bucuroși dacă îl veți citi. Vă vom oferi sfaturi practice pentru reducerea consumului de toner și de cerneală.