(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Nu trebuie subestimată securitatea imprimantei în companii

Imprimantele au fost și sunt de mulți ani o componentă regulată din fiecare firmă sau companie. La îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi angajații folosesc zilnic serviciile acestor imprimante pentru a-și îndeplini responsabilitățile de serviciu. Cu toate acestea, întreprinderile nu sunt întotdeauna pe deplin conștiente de riscurile de securitate asociate cu imprimantele. Astfel în multe cazuri, securitatea imprimantei este minimă sau inadecvată, ceea ce duce în cele din urmă la rezultatul mai multor anchete.

Protecția siguranței sau siguranța imprimantei și eliminarea riscurilor de securitate este în prezent, probabil una dintre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat aproape toate întreprinderile. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât a intrat în vigoare în 25 mai Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului (UE) 2016/679 cunoscut sub numele de Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

În practică, acest lucru înseamnă că întreprinderile și companiile care manipulează datele cu caracter personal vor trebui să ia măsuri suplimentare pentru a spori protecția acestor date cu caracter personal. Cu toate acestea, să revenim la securitatea imprimantei. Acest lucru se aplică tuturor companiilor, indiferent dacă lucrează cu date corporative personale sau cu date de afaceri sensibile.

Riscurile imprimantei negarantate

Ca urmare a utilizării din ce în ce mai frecvent a aplicațiilor mobile și a numărului ridicat de angajați și dispozitive conectate la rețea, crește și riscul de atacare a imprimantei prin malware. Acest software rău intenționat poate deteriora, bloca sau deturna datele stocate în memoria dispozitivului. Din această perspectivă, cea mai importantă caracteristică a imprimantei este capacitatea de a recunoaște potențialele amenințări la adresa datelor.

În același timp, sondajul a arătat faptul că, în afară de conducerea companiei, acestea se numără printre cele mai periclitate departamente comerciale sau departamentele de resurse umane. Ei bine și datele acestor imprimante sunt adesea slab protejate împotriva malware-ului, dar sunt adesea cele mai vulnerabile la accesul neautorizat prin intermediul porturilor WJ-Fi sau porturi negarantate.

În securitate trebuie investit

Companiile investesc mai des în securitatea laptopurilor sau în computere desktop și prin urmare, situația în domeniul protecției confidențiale a informațiilor pe aceste dispozitive este oarecum mai bună. Dar și securitatea imprimantei merită aceeași atenție și investiție.

Primul pas în prelucrarea datelor cu caracter personal sau gestionarea datelor confidențiale ar trebui să fie pentru companii o analiză aprofundată a documentelor și datelor utilizate, stabilirea procedurilor externe și instruirea angajaților.

Familiarizarea angajatilor cu riscuri de securitate și recalificarea lor este potrivit mai multor sondaje o parte neinteresantă a companiilor, în timp ce multe companii nu au dezvoltat și nici nu au elaborat nici o protecție a politicii pentru dispozitive conectate la rețea. Și din acest motiv, securitatea imprimantei în aceste companii este practic la un nivel minim, sau datele stocate în memoria dispozitivului nu sunt protejate deloc împotriva accesului neautorizat.

De exemplu, HP asigură securitatea imprimantei

În plus față de aceste măsuri de protecție, ele oferă o bază pentru imprimantele companiei HP, care se numără printre cele mai sigure dispozitive de pe piață. Din ele apoi cele mai multe sunt modelele din seria LaserJet Enterprise, care prin caracteristicile de securitate, supraveghează securitatea imprimantei și protejează dispozitivele companiilor și datele lor împotriva atacurilor cibernetice. 

Printre aceste caracteristici putem menționa funcția Whitelisting, care își verifică destinatarul și permite încărcarea sau lansarea numai a unui fișier cunoscut. Cu toate acestea, putem ridica și funcția HP SureStart, care poate avea grijă să detecteze posibilele atacuri cibernetice asupra BIOS-ului. Dar asta nu e tot. După un atac malware, implementarea aceleiași securități BIOS va avea grijă de restaurarea automat ulterioară. Ei bine, nu vom trece cu vederea și peste Run-time IntrusionDetection. Acestă caracteristică permite monitorizarea atacurilor cibernetice în memoria dispozitivului și a fost dezvoltată în colaborare cu RedBalloonSecurity, care este specializat printre altele, pe securitatea imprimantei conectate la rețea.