(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Hârtia – cum a apărut și care este istoria ei?

Hârtia face parte dintre materialele comune, la care nici nu ne gândim în ziua de azi. Cărțile, revistele sau chiar și hârtia de birou pentru imprimantă le luăm ca și lucruri obișnuite. Ca și cum, hârtia ar fi aici dintotdeauna. Adevărul este de fapt chiar opusul. Înaitea hârtiei obișnuite au existat o mulțime de materiale, care au în comun doar un singur lucru. Pe toate omul a încercat să păstreze creațiile sale și informațiile importante.

Acum nu ne gândim doar la tăblițele de lut sau la cele din ceară. Din perspectiva înaintașilor hârtiei, ne vor interesa mai degrabă, alternativele sale "mai sofisticate". Și aceștia sunt papirusul și pergamentul. Din numele primului provine și denumirea actuală a hârtiei. Nu trebuie să ne mirăm că vom începe chiar cu papirus unde vom arunca o privire în istoria lui.

Papirus vs. Pergament

Fiecare civilizație a folosit materiale care erau cele mai accesibile de locul unde se aflau. Bineînțeles, este vorba și de materialele de construcție, dar și de restul materialelor. În timp ce, în Mesopotamia se scria tăblițe de lut amintite, aproximativ cu o mie de ani mai târziu în Egiptul antic (aproximativ 3 000 – 2 500 ani) a început să se folosească papirusul. Egiptenii au folosit potențialul plantei Cyperus papyrus, care creștea în Delta Nilului. Papirusul se fabrica prin presarea unor fâșii tăiate subțiri din plante. Datorită caracteristicilor sale, în secolele următoare s-a răspândit în toată Marea Mediterană și în Orientul Mijlociu.

Pentru lumea greco-latină, papirusul nu a fost cel mai ideal material. Era fabricat în Egipt, cererea era mult mai mare decât oferta, iar transportul lui în Europa de asemenea, costa. În evidenţă treptat a devenit disponibil în secolul al III-lea, o invenție din orașul Malaezia Pergamon. Era vorba despre un material folosit pentru scris, realizat din pielea oilor, caprelor sau vițeilor, care a fost până în sec. al XIII cel mai utilizat material pentru scris. Totul s-a scimbat atunci când a apărut o hârtie pentru scris mult mai ieftină. Pergamentul se fabrica prin înmuierea și scurgerea firelor de păr în soluție de calcar, prin întinderea lor pe cadre de lemn și uscarea acestora. Suprafața pergamentului a fost tratată în cele din urmă cu piatră ponce și cretă.

Istoria hârtiei se leagă de China

Prezentarea evoluției materialelor de mai sus a fost preocuparea Egiptului, a lumii greco-latine amintite și a Asiei Mici. În China era vorba de cu totul altceva. Aici, istoria hârtia a început încă înainte de începerea erei noastre. În anul 105 a erei noastre tehnologia de creaţie a hârtiei era cu un nivel mai înalt. Hârtia fabricată din coaja dudului cu adaos de in, iută sau cânepă a reamintit foarte mult hârtia de birou din ziua de azi. Procesul exact de fabricare a hârtiei la fel și a rețetei,  erau bineînțeles un secret care apoi a fost  descoperit  în cele din urmă de expansiunea arabă spre est.

În sec. al XII-lea a început să se fabrice hârtia în Spania și Italia, de unde s-a răspândit în toată Europa. În anul 1453 Johann Gutenberg a inventat tehnologia cărților imprimate și a construit prima mașină de imprimare. Această invenția a fost un impuls foarte important și pentru producția de hârtie însăși. Fabricile de hârtie au început să crească ca ciupercile după ploaie ca urmare a creșterii cererii de hârtie. Prima fabrică de hârtie din Cehia a apărut la sfârșitul sec. XV, iar începutul producției de artizanat pe teritoriul Slovaciei de astăzi datează din secolul al XVI-lea.

Următoarele secole au fost urmate de înlocuirea muncii manuale cu cea a mașinilor, extinderea lățimii sitei, creșterea productivității muncii și îmbunătățirea proceselor tehnologice. Rezultatul a fost apariția de noi tipuri de hârtie și creșterea calității ei.

Lucruri interesante pe care probabil nu le știați despre lemn și hârtie

Biomasa din lemn este principala materie primă pentru fabricarea hârtiei, iar pentru fabricarea unei tone de hârtie sunt necesare 2 până la 3 tone de lemne. În principal conifere. Dintr-un copac se fabrică aproximativ 80 000 de coli de hârtie pentru birou în format A4.

Știați că, biomasa din lemn conține substanțe importante precum celuloză, hemiceluloză sau lignină și substanțele secundare numite și substanțe extractive (de exemplu, hidrocarburi aromatice, tanini, glicozide, rășini, coloranți naturali și zaharuri compozite), care sunt utilizate pe scară largă în diferite sectoare ale producției industriale?

Putem aminti industria farmaceutică sau cosmetică, dar și fabricarea materialelor izolatoare, a covoarelor, textilelor și lipiciurilor. Din punctul nostru de vedere, substanțele extractive pot fi interesante datorită faptului că, pe lângă caracteristicile amintite sunt folosite și în culorile pentru imprimante.

Ce spun statisticile

Dacă vă interesează statistica folosirii hârtiei, vă oferim și aceste informații. Hârtia folosită pe un cap de locuitor în Slovacia este de aproximativ 85 kg. Pentru comparație, în Republica Cehă hârtia folosită ajunge la 130 kg pe cap de locuitor și la nivelul Uniunii Europene această valoare ajunge la 180 kg. Folosirea hârtiei are de asemenea o tendință de creștere în continuare.

TIP: Cu privire la protejarea mediului înconjurător, tema reciclării hârtiei este foarte actuală. Putem ajuta mediul înconjurător nu doar prin adunarea hârtiei, ci și prin predarea cartușelor goale de toner la centrul de eliminare ecologică.