Datorită multor oferte de imprimante aveți în prezent posibilitatea de a alege. Oferta largă este bună, dar alegerea poate fii mai grea atunci când vine vorba în a decide ce parametri să alegeți și ce tip de imprimantă preferați. Imprimantă cu jet de cerneală, imprimantă laser sau mai bine investirea în cumpărarea unei imprimante multifuncționale? Alegerea imprimantei potrivite nu trebuie să fie la fel de simplă pe cât pare la prima vedere. De aceea în următoarele rânduri, vom încerca să analizăm câțiva parametri ai imprimantei care ar putea să vă ușureze decizia în cele din urmă.
Înainte de a alege o imprimantă, ar trebui să vă răspundeți la câteva întrebări simple care vă vor influența în mod fundamental decizia. Aveți nevoie de o imprimantă pentru tipărirea ocazională de documente color sau aveți de gând să tipăriți câteva sute de pagini lunar? Vă ajunge o imprimantă standard sau aveți nevoie de un dispozitiv multifuncțional care poate copia și scana? În general, toate tipurile de imprimante dispun de propriile avantaje specifice, dar apar și puncte mai slabe care le conferă o atenție specială în timpul tipăririi. Răspunsul la aceste întrebări va fi în cele din urmă important, nu numai din punct de vedere al prețului imprimantei, ci mai degrabă va specifica alegerea celui mai adecvat dispozitiv.
Prin tehnologia de imprimare, putem împărți imprimantele cu jet de cerneală, imprimantă laser sau imprimante cu ace. Deoarece fiecare tehnologie are alte opțiuni, vom examina pe scurt avantajele lor specifice, însă fără observație nu vor rămânea nici punctele lor slabe. Vă punem la dispoziție și contribuțiile noastre mai vechi, unde am analizat în detaliu tehnologia imprimării cu jet de cerneală a imprimantelor laser iar aceste detalii vă pot ajuta să alegeți o imprimantă potrivită.
Acest tip de imprimantă o puteți aprecia nu numai prin tipărirea în culorile alb-negru, dar mai ales în tipărirea color a documentelor și fotografiilor text. Fotografiile exportate sunt caracterizate de o înaltă calitate, care poate fi îmbunătățită și prin utilizarea hârtiei foto de calitate. Imprimantele cu jet de cerneală sunt printre cele mai utilizate imprimante din casă datorită costului redus al proprietății. Dezavantajul poate fi costul mai ridicat al consumabilelor și prin urmare, costurile mai ridicate ale tipăririi.
Imprimantele echipate cu această tehnologie sunt oarecum mai scumpe, dar necesită costuri de operare mai mici. Imprimantele laser oferă imprimare rapidă și de calitate a documentelor text alb-negru, permițându-le să se remarce mai ales în cazul tipăririi în volum mare. Prin urmare acestea sunt potrivite pentru birouri, dar sunt din ce în ce mai des folosite și în gospodării. Dezavantajul acestor imprimante este calitatea scăzută la tipărirea fotografiilor.
Cel mai important avantaj al imprimantelor cu ace este costul de imprimare extrem de scăzut. În plus, imprimantele cu ace permit imprimarea mai multor copii ale documentelor text în același timp. Sunt folositoare acolo unde se tipăresc fișiere de text administrative, documente contabile sau unde nu este necesară o calitate ridicată a tipăririi. Dezavantajul imprimatelor cu ace este zgomotul mare pe care îl produc și imprimarea mai slabă a fotografiilor.
La alegerea imprimantei va fi necesar luarea în considerare a parametrilor sau funcțiilor imprimantei, care vă pot ajuta la îndeplinirea așteptărilor dumneavoastră. Le amintim pe cele mai importante.
Rezoluție de imprimare - DPI exprimă câte puncte poate imprima imprimanta pe un inch (inch = 2,54 cm). Practic, pentru imprimarea de calitate este suficientă o rezoluție de 300 x 300 DPI.
Viteza de imprimare - Acest parametru vă va spune cât de repede imprimanta poate imprima o pagină alb-negru sau color. Parametrul poate denatura setarea inferioară a calității imprimării. La o calitate mai înaltă, viteza de imprimare poate să fie mai mică decât cea dată de producător.
Formatul de imprimare - Parametrul ne arată care este cel mai mare format al hârtiei pe care se poate imprima. Formatul cel mai comun pentru imprimantele obișnuite este dimensiunea A4, dar imprimantele foto speciale lucrează cu dimensiuni de A5 sau chiar cu dimensiuni mai mici. Imprimantele cu format mare pot lucra și cu hârtie de dimensiuni de la A3 la A1.
Imprimarea pe ambele părți (duplex) - Înainte de a trimite fișierele text pentru imprimare, va fi suficient să introduceți o comandă pe computer și imprimarea pe ambele fețe va deveni realitate. Această funcție economisește nu doar hârtia dar și timpul, deoarece nu este nevoie să rotiți manual paginile imprimate.
Imprimarea marginii - Posibilitatea imprimării documentelor sau a imaginilor fără marginile albe. La imprimare se va folosi astfel toată suprafața hârtiei.
Interfață de comunicare a imprimantei - Imprimantele echipate cu tehnologii fără fir pentru conectarea la diferite dispozitive simplifică nu numai munca, ci și controlul. Pe lângă conexiunea clasică LAN și interfața USB, imprimantele dispun de tehnologia Bluetooth, WiFi sau NFC.
Slotul pentru card-uri de memorie - Imprimantele care dispun de slot-uri pentru card-uri de memorie fac posibilă scanarea și imprimarea documentelor text sau a fotografiilor fără a fi nevoie de un calculator. După introducerea card-ului de memorie este suficient să introduceți o comandă pentru o anumită operație, iar de restul se va ocupa imprimanta.
Scaner-ul - Oferă posibilitatea scanării documentelor text și a fotografiilor în format digital.
Când alegeți o imprimantă încercați să nu vă grăbiți iar parametrii sau caracteristicile ei, să vi le ajustați conform cerințelor dumneavoastră. Dacă vreți doar să imprimați, veți investi în mod inutil într-o imprimantă sofisticată cu caracteristici Premium, care vor deveni neutilizate. O parte importantă a imprimantei este materialul consumabil și prin urmare, atunci când alegeți o imprimantă, asigurați-vă că țineți cont de prețul tonerului, de cartușele de cerneală.