(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Care este diferența dintre imprimantele cu laser și cele cu LED?

Recent am abordat tema imprimantelor cu jet de cerneală.  Astăzi vom vorbi despre imprimantele laser și imprimantele dotate cu tehnologie LED. Chiar dacă ambele tipuri de imprimante funcționează pe același principiu, dispun de caracteristici specifice, dar și de limite.

Dacă intenționați să cumpărați una dintre imprimantele amintite, dar nu știți căreia să îi acordați prioritate, deoarece nu vă este destul de clar în ce se deosebesc, eventual la ce vă puteți aștepta de la ele, citiți în continuare și veți afla mai multe.

Imprimantă laser

Imprimantele laser lucrează la așa-numitul principiu suchoelectrooptic, în care un rol important îl are un fascicul laser cu optică, un rol conductor fotosensibil acoperit cu un strat de seleniu, un toner și o pereche de cilindri laminați la cald.

Stratul de seleniu de pe suprafața cilindrului conductor reacționează la lumină schimbând încărcătura electrică. Astfel, când fasciculul laser este direcționat cu ajutorul mișcării optice către cilindrul conductiv electric al imprimantei, atunci are loc o schimbare electrică a încărcăturii. În acest fel, toate imaginile sau textele sunt marcate pe cilindru și transferate treptat.

Aplicarea de toner pentru scoaterea în evidență a textului sau a imaginii va fi apoi efectuată de un cilindru cu o suprafață magnetică. Acest cilindru asigură faptul că particulele de praf ale tonerului se vor lipi numai în acele locuri ale cilindrului conductiv în care au fost lovite de fasciculul laser. Doar acum poate intra în tot acest proces și hârtia. După imprimarea imaginii sau a textului, totuși înainte ca hârtia să părăsească imprimanta trece printre rola de presare și aprindere unde tonerul la o temperatură de aproximativ 200 ° C este fixat pe hârtie.

Imprimantă LED

Cum am amintit și în introducere, principiul funcționării imprimantelor care dispun de tehnologia LED  e asemănător  principiului cu care funcționează imprimantele laser. Principala deosebire constă în proiectarea mai simplă a luminii care marchează imaginile sau textele pe role ale acestor imprimante.  În termeni mai simpli, optica laser complicată este înlocuită de LED-uri deoarece imprimantele LED au mai puține componente mecanice în mișcare.

Imprimantele cu LED dispun de capete de imprimare cu una sau mai multe serii de diode care creează pixeli separați de-a lungul întregii lățimi a rolei de imagine, astfel încât să permită tranziția directă pe hârtie. Cilindrul de imagine este iluminat de către diode pe tot parcursul liniilor, iar după marcarea textului urmează o procedură pe care deja o cunoașteți. În spațiul cilindrului care este iluminat de diode se aplică tonerul, care este apoi presat pe hârtie și fixat pe role.

Ca și în cazul tehnologiilor LED cât și la imprimanta laser, întregul proces de tipărire are loc foarte repede și asta se întâmplă chiar în momentul în care hârtia trece prin imprimantă.

Avantajele și dezavantajele soluțiilor individuale

 

IMPRIMANTELE LASER

Imprimantele laser au de obicei costuri de operare scăzute, însă dispun de o viteză mare de imprimare și o calitate superioară a imprimării pentru toate tipurile de hârtie, utilizate în mod obișnuit. Prin urmare, acestea se vor folosi ori de câte ori este nevoie de tipărirea alb-negru a documentelor text în volume mari. Avantajul imprimantelor laser este alimentatorul de hârtie și de toner, cu o capacitate mare care nu trebuie schimbat chiar așa de des, ca și în cazul altor imprimante. Dezavantajul imprimantelor laser, în general este calitatea scăzută a imprimării color, volumul și prețul mai mare a imprimantei.

IMPRIMANTELE LED

Avantajul imprimantelor LED este mai presus de toate prin structura lor simplă. Astfel, datorită absenței unor complexe optice și a unui număr mai mic de componente puse în mișcare, acestea ating o fiabilitate ridicată și durabilă. În același timp construcția designului lor poate fi mai mică. Mulțumită tehnologiei LED, aceste imprimante dispun de o calitate a imprimării ridicată, costuri de operare scăzute și viteze de imprimare de neegalat, la unele modele ajungând până la 50 de pagini în format A4 pe minut. Dezavantajul imprimantelor LED poate fi calitatea mai mică a imprimării în comparație cu cea a imprimantelor clasice cu laser.  

Rapid și de calitate

Imprimantele cu laser sau imprimantele dotate cu tehnologie LED, derulează opțiunile imprimării la un alt nivel. Dacă căutați o imprimare rapidă, economică și de înaltă calitate a documentelor text, aceste imprimante pot fi o alternativă excelentă. Alegerea și decizia finală o lăsăm în seama dumneavoastră. Dacă aveți nevoie de sfatul nostru, nu ezitați să ne contactați.