Gestionarea culorilor poate fi o temă neinteresantă pentru dvs. și chiar un termen total necunoscut în cazurile în care nu vă interesează aspectul imaginilor color descărcate, sau sunteți de asemenea, mulțumit de culoarea mai puțin de calitate a documentelor imprimate.
Cu toate acestea, este foarte probabil că oricine care ține pasul cu vremurile de astăzi și utilizează un computer într-o măsură minimă, un aparat foto sau o imprimantă, cu siguranță a întâlnit gestionarea culorilor. Și cu siguranță veți fi de acord că problematica corectă a afișării de culoare dorită, poate fi complicată pentru un utilizator obișnuit al diferitelor dispozitive, dar totuși, în general, utilă și de neînlocuit.
Diferitele dispozitive precum (monitoare, imprimante, aparate foto) au diferiți senzori și o gamă de culori pentru imagini. Prin urmare, culorile de pe dispozitive individuale sunt mai vii sau, dimpotrivă mai puțin pronunțate, iar rezultatul final poate fi mai mult sau mai puțin diferit de designul original sau de realitatea scanată.
Gestionarea culorilor este o soluție care are limitele sale și nu poate elimina complet inexactitățile de culoare, dar cel puțin se apropie de cea mai adevărată imagine finală tipărită. De aceea, pentru gestionarea culorilor este necesar să folosiți software de suport, profile ICC, spații standard de culoare, profilarea și calibrarea dispozitivelor. Deci, ce ați putea încerca pentru ca culorile de pe monitor să corespundă celor de pe hârtie?
O prioritate absolut necesară trebuie să fie obținerea celor mai precise afișări a culorilor pe monitorul dvs. În cazul în care culoarea este distorsionată pe monitor, aceasta poate să vă determine să ajustați setările dvs. de modificare a imaginilor. Acestea pot arăta spectaculos pe monitorul dvs. dar pot arăta complet diferit după imprimare.
Prin crearea propriului dvs. profil ICC puteţi avea cele mai precise şi mai bune afişe color chiar de pe un monitor obişnuit. Profilarea o puteți efectua cu ajutorul achiziționării unui software al sondei de calibrare. Această profilare se desfășoară în așa fel, încât software-ul pas cu pas afișează culorile cunoscute, iar sonda măsoară afișarea lor în timp real. Pe baza acestui test, profilul creat va deveni automat parte din sistemul de operare al dispozitivului.
O altă opțiune este calibrarea hardware-ului. Această calibrare, prin conectarea la monitor a unui USB flash nu numai că optimizează hardware-ul monitorului, ci și profilarea acestuia, creând astfel un profil ICC și memorarea lui în sistemul dispozitivului. Rezultatul afișului color este mult mai precis și astfel nu se produce o reducere a vizibilității culorilor.
Atunci când se utilizează cartușe originale, de obicei nu este nevoie de profilare specială și este suficientă utilizarea profilului de la producător. Cu toate acestea, dacă imprimanta ar trebui totuși profilată, procedura este similară cu cea a monitorului. Diferența constă în faptul că acest dispozitiv de profilare va avea nevoie de o sursă de lumină pentru ca la producerea unui profil ICC să măsoare culorile tipărite pe hârtie.
Pentru utilizarea obișnuită la domiciliu sau la birou, acest spațiu de culoare cu cele trei culori de bază este cel mai potrivit. Spațiul de culoare RGB este un standard care acceptă nu numai dispozitive ci și programe. În plus, RGB-ul este cel mai potrivit pentru monitoare, acoperă majoritatea culorilor reale și reprezintă un spațiu tipic în care multe dispozitive digitale depozitează imagini, inclusiv a aparatelor foto.
Spațiul de culori mai larg Adobe RGB deși acoperă mai multe culori, în special culoarea verde sau azurie, iar condiția necesară pentru utilizarea acestui spațiu este cunoașterea mai profesionistă. De aceea, un utilizator obișnuit va folosi mai degrabă spațiul de culoare standard RGB.
Vă recomandăm: Citiți mai multe informații detaliate despre sRGB pe Wiki.
Deoarece diferite dispozitive nu utilizează aceeași acoperire procentuală a gamei de culori standard, uneori va fi necesar să ajustați culorile astfel încât, gama mai mare să intre în cea mai mică. În termeni mai simpli, altă gamă are un monitor și o altă are imprimanta, astfel încât culoarea de roșu intens a monitorului nu trebuie să fie la fel de intensă și la imprimare și invers. Astfel, culoarea intensă de roșu pe hârtie va fi interpretată ca fiind mai puțin intensă pe monitor.
Motivul pentru afișarea diferită este în cazul nostru, diferența de gamă a monitorului RGB și a imprimantei CMYK. Prin urmare, acestea vor avea nevoie de o conversie care poate fi făcută în programul Adobe. Puteți utiliza patru metode care pot să descrie mai mult sau mai puțin eficient culorile afișate. Este vorba de o metodă absolută de colorimetrie, colorimetrie relativă sau perceptuală și o metodă de saturație, care nu este adecvată de exemplu, pentru editarea fotografiilor.
Multe spații colorate, software, profiluri ICC sau diverse conversii? Nu este de mirare că gestionarea culorilor este pentru mulți, un proces destul de complicat. În condițiile normale de utilizare vă ajung sa cunoașteți editările mai simple ale culorilor și utilizarea spațiului RGB, care asigură în general o precizie acceptabilă a culorilor. Treptat, cu creșterea pretențiilor puteți trece la gestionarea completă a culorilor.