Imprimantele matriciale sunt pe piață de peste 40 de ani și până acum nu există niciun indicii despre faptul că, aceste imprimante vor elibera spațiu pentru dispozitivele laser sau pentru cele cu jet de cerneală moderne. Dimpotrivă. Mai mulți lideri de birou continuă să dezvolte imprimantele matriciale și prin urmare, aceste dispozitive rămân în cursă.
Pentru unii, această informație poate părea surprinzătoare sau chiar incredibilă, dar tehnologia imprimantelor matriciale are într-adevăr ceva de oferit birourilor existente și birourilor bine echipate de astăzi. Dacă vă întrebați de ce în ciuda metodelor de imprimare mai progresive menționate mai sus se mai utilizează imprimantele matriciale (cu ace) să știți că există mult mai multe motive.
Deși imprimantele matriciale nu oferă o imprimare perfectă ca imprimantele cu jet de cerneală sau cele cu laser și nu sunt potrivite pentru imprimarea graficelor mai complicate, cu toate acestea sunt compensate de costurile reduse de funcționare, pe care le puteți îmbunătăți cu benzi color compatibile. Imprimantele matriciale sunt de asemenea impresionate prin imprimarea mai multor copii. Spre deosebire de alte dispozitive, la imprimantele matriciale veți putea imprima deodată prin mai multe straturi de hârtie și să țineți până la 9 copii de hârtie în mână.
Imprimantele matriciale moderne sunt recunoscute pentru viteza lor de imprimare și înaltă precizie, iar atuul lor puternic este rata minimă de eșec (MTFB de 10.000-25.000 de ore de operare) care merge mână în mână cu o durată lungă de viață. Dimensiunile lor compacte atrag de asemenea atenția.
Nimic nu este alb-negru, iar imprimantele matriciale au și ele puncte slabe. Pe lângă calitatea scăzută a imprimării, partea slabă a lor rămâne un zgomot puțin mai mare, cu care fiecare proprietar de imprimante trebuie să se obijnuiască. Beneficiile imprimantelor matriciale vor depăși cu siguranță aceste neajunsuri minore. În următoare rânduri, ne vom uita la principiul de funcționare a imprimantelor matriciale, la tehnologia de imprimare și alți parametri ale acestora.
Imprimantele matriciale lucrează pe un principiu similar celui al unei mașini de scris. Cu toate acestea, imprimanta are 9 sau până la 24 de ace aranjate într-o matrice. Acele, după introducerea unei operații de imprimare încep să lovească prin banda de colorare pe hârtie astfel apare textul sau o grafică simplă.
Calitatea imprimării este determinată de numărul de ace. Chiar și în acest caz, se aplică regula de bază și anume faptul că cu cât este mai mare numărul de ace, cu atât calitatea imprimării este mai bună și mai rapidă. De regulă, o imprimantă cu număr mai mare de ace este mai silențioasă.
În special, modelele de imprimante cu 24 de ace reprezintă un interes mai deosebit. Ele sunt potrivite pentru imprimarea etichetelor mai mici, a codurilor de bare și a documentelor corporative sau a contractelor cu cerințe de o calitate superioară a imprimării. Dimpotrivă, este mai probabil ca imprimantele cu 9 ace să fie utilizate pentru a imprima documente de contabilitate cu prioritate inferioară pentru calitatea textului sau grafică simplă.
În timp ce în trecut proprietarii tipurilor mai vechi de imprimante cu unul sau două ace ar fi putut găti până la imprimarea mai multor pagini de documente sau liniștit să bea o cafea sau să meargă să mânânce masa de prânz, astăzi veți avea un timp de neegalat mai scurt pentru imprimări. Pentru comparație. Imprimantele matriciale de azi imprimă în mod normal 360, 430 sau chiar 680 de caractere pe secundă, ceea ce în practică înseamnă că o pagină A4 standard de 1800 de caractere o va imprima în mai puțin de trei secunde. Este o diferență care nu are nevoie de niciun comentariu.
Pentru a completa informațiile putem adăuga faptul că, imprimantele matriciale pot fi accesate prin intermediul cardului de rețea integrat, conectate direct într-o rețea corporativă și astfel se poate imprima de pe orice computer sau prin utilizarea unui port USB pentru conectarea de la un computer. Problema nu va fi nici o conexiune, posibilă prin portul LPT.
Tip: Știți,Care este diferența imprimantele cu laser și cele cu LED?