(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Cum să alegi filament pentru imprimante 3D

Imprimarea 3D este fascinantă pentru posibilitățile sale aparent nelimitate. Pentru ca rezultatul să iasă conform așteptărilor, este important să selectați fibre adecvate pentru imprimare, așa-numitele filamente. Fiecare filament are propriile sale caracteristici și utilizări unice. Să vorbim mai multe despre cum să-l alegem pe cel potrivit.

 

Ce este un filament 3D

Filamentul 3D sau șir de imprimare reprezintă un material de imprimare pentru o imprimantă 3D, servind pentru realizarea produselor. Acestea sunt de fapt fibre sub forma unor șiruri înfășurate pe o bobină. Filamentele 3D sunt realizate din materiale diferite în funcție de proprietățile cerute fibrei de plastic în imprimarea 3D.

De obicei sunt compuse din plastic pur, dar există și fibre din plastic cu amestec. O alternativă interesantă sunt cele care au baza pe un material complet diferit. În sortimentul nostru veți găsi șiruri de imprimare din diverse materiale, precum ABS, PETG, PLA și altele.

Cum să alegeți un filament pentru imprimantă

Alegerea filamentului de imprimare este legată de imprimanta pe care doriți să imprimați. Fiecare imprimantă 3D are propriile caracteristici specifice pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a selecta șirul de imprimare adecvat. Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un filament este utilizarea finală a imprimării. Alegerea șirului de imprimare depinde de funcția obiectului pe care îl imprimați.

Sfaturi pentru alegerea șirului potrivit de imprimare

Atunci când alegeți un filament pentru o imprimantă 3D, ar trebui să luați în considerare următoarele:

  • Diametrul necesar al filamentului - adesea reprezintă 1,75 mm, dar poate fi și de 2,85 mm.
  • Material duzei de imprimare - cele mai comune sunt duzele din alamă, care sunt utilizate pentru imprimarea materialelor obișnuite precum PLA, ABS și nailon. Dacă doriți să utilizați materiale abrazive sau corozive, este mai bine să alegeți o duză, de exemplu din oțel inoxidabil.
  • Temperatura maximă de extruder al imprimantei - fiecare filament se topește la o temperatură diferită. De exemplu, la PLA are o temperatură de imprimare de 190 °C până la 230 °C, în timp ce temperatura ABS este de aproximativ între 230 °C - 260 °C.
  • Prezența plăcii de încălzire – la unele filamente se recomandă să existe o placă de încălzire pentru a preveni separarea pieselor (ex. la filamente ABS).

Alegeți filamentul în funcție de ceea ce doriți să imprimați

Alegerea șirului de imprimare potrivit este în mare măsură legată de imprimările pe care doriți să le faceți și de caracteristicile pe care acesta ar trebui să le aibă:

  • Caracteristici mecanice

Înainte de a alege filamentul, trebuie să știți pentru ce veți folosi imprimarea 3D. De exemplu, alegeți un filament pe bază de PET pentru contactul cu alimentele. Pentru imprimare rezistentă și durabilă, vă recomandăm să alegeți fibre din policarbonat sau ABS, pentru un rezultat flexibil de imprimare, vor fi mai potrivite materiale pe bază de TPU sau TPE.

  • Caracteristici estetice

Alegeți un filament în funcție de ce imprimare 3D doriți. De exemplu, poate fi mat, lucios sau transparent. În prezent sunt disponibile o gamă de materiale hibride, care în general constau din PLA și alte materiale. Drept urmare, conferă filamentului un finisaj de suprafață, culoare sau textură.

  • Caracteristici de mediu

În timpul topirii, din unele materiale plastice se eliberează compuși organici volatili toxici, care pot fi periculoși pentru o lungă perioadă de timp într-un mediu închis. Prin urmare trebuie să vă asigurați de faptul că filamentul dvs., este sensibil la umiditate și dacă nu produce nici un fel de mirosuri: în spațiul locuit preferați cele din PLA, PHA sau PET .