(Lu - Vi: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.ro

Cum funcționează o imprimantă cu jet de cerneală?

Nu mai este de mult valabil faptul că, o imprimantă cu jet de cerneală este o alternativă costisitoare sau chiar o alternativă lentă la imprimare. În prezent imprimantele cu jet de cerneală sunt cea mai bună dovadă. Astăzi, datorită tehnologiilor moderne, acest tip de imprimare poate fi atribuit în mod legitim unor atribute precum viteza, fiabilitatea și eficiența energetică sau operațională.

O privire scurtă asupra istoriei.

Au trecut câteva decenii de când a fost pusă pe piață, introducerea imprimantelor cu jet de cerneală. În acest timp aceste imprimante au trecut printr-o dezvoltare remarcabilă, și au devenit o parte esențială a echipamentelor, nu numai a birourilor, ci și pentru multe gospodării.

Epoca de succes a imprimantelor cu jet de cerneală a început să apară în prima jumătate a anilor optzeci ai secolului trecut. De atunci imprimantele cu ace, utilizate cel mai frecvent au primit o lovitură puternică sub forma concurenței a unei imprimante cu jet de cerneală HP ThinkJet, prezentată de compania Hewlett-Packard.

Imprimanta cu jet de cerneală, cu o operațiune mai tăcută, cu un consum redus de imprimării și, mai presus de toate, cu o calitate înaltă a imprimării, împreună cu capacitățile grafice avansate, au arătat un nou potențial pentru imprimante. Mai târziu, ei și-au prezentat modelele cu jet de cerneală companiei Epson și Dataproducts, astfel a fost doar o chestiune de timp, când va apărea o nouă îmbunătățire a tehnologiei.

La începutul anilor nouăzeci, imprimantele cu jet de cerneală au fost deja o calitate suficientă și în plus, au fost o alternativă rentabilă la imprimare. Desigur dezvoltarea a progresat, iar imprimantele cu jet de cerneală de astăzi sunt capabile să reziste la calitatea și viteza imprimării în concurența imprimantelor laser.

Cum funcționează o imprimantă cu jet de cerneală?

În general, principiul tipăririi cu cerneală constă în arderea picăturilor microscopice de cerneală de la capul de imprimare. Înainte să se întâmple așa, capul de imprimare trebuie datorită unei pompe speciale umplut cu cerneală.(cartridgov) Ulterior, picăturile de cerneală colorate sunt proiectate pe hârtie prin intermediul duzei sub presiune.

Majoritatea imprimantelor cu jet de cerneală ies prin amestecarea culorilor CMYKCartridgens (Cyan - azurie, Magenta - Magentă, Yellow - Galbenă și Black  - culoarea negră). Alte nuanțe de culori sunt create prin combinarea acestor culori de bază. În cadrul imprimării cu jet de cerneală, există 3 variante alternative pentru aplicarea cernelii.

1. Imprimare termică

În această metodă de aplicare, cerneala din rezervorul de culori este alimentată în duzele din interiorul cărora sunt plasate rezistoarele. Ei încălzesc cerneala la o temperatură ridicată, rezultând astfel o creștere a presiunii, iar cerneala este apoi împinsă prin duze pe hârtie. Procesele chimice au grijă apoi de fixarea cernelii.

Culorile dorite sunt amestecate direct pe hârtie prin suprapunerea picăturilor microscopice individuale sau prin plasarea picăturilor una lângă cealaltă în așa fel încât să nu fie posibilă recunoașterea în mod normal a culorilor separate. Prin urmare ca rezultatul de imprimare să fie de calitate, este nevoie în a include și participarea densității a picăturilor individuale.

2. Imprimare piezoelectrică

Imprimarea piezoelectrică, similară cu cea termică atunci când este aplicată cerneala, folosește presiunea pentru a crea picături. Diferența constă în faptul că presiunea în acest caz nu este rezultatul unei temperaturi ridicate, ci este generată de acțiunea unui curent electric pe un element piezoelectric. Acesta se deformează și creează o presiune pentru a se aplica pe hârtia. Unitate inteligentă de control al imprimantei în același timp, optimizează forma de ardere a picăturilor pentru a se obține cea mai mare calitate a imprimării.

3. Imprimare cu ceară

Această aplicare de cerneală este în esență o combinație de imprimare piezoelectrică și de laser. Cerneala are o consistență de ceară care prin încălzire se dizolvă și se amestecă în umbra dorită a capului de imprimare. Când se atinge culoarea dorită, cerneala este pulverizată sub presiune ca și în cazul imprimării piezoelectrice. De data aceasta, însă nu direct pe hârtie, ci mai întâi pe un cilindru similar cu cel al imprimării laser. Pe măsură ce hârtia se rotește pe cilindru, spre deosebire de imprimarea laser, nu se creează o ardere a cernelii.

Ce imprimantă cu jet de cerneală este cea mai bună?

Când alegeți o imprimantă, luați în considerare nevoile dvs. reale. Imprimantele cu jet de cerneală multifuncționale care folosesc tehnologia de imprimare termică sunt accesibile la preț și se aplică nu numai acasă, ci și în întreprinderi mai mici care nu necesită volume mari de imprimare. Aceste imprimante cu jet de cerneală vă permit să realizați fotografii de înaltă calitate și o grafică detaliată. Imprimantele care funcționează pe principiul de piezoelectrică sau imprimare de ceară vor găsi mai repede loc în segmentul de afaceri sau în cel industrial.

Ce noutăți tehnologice vor veni în viitorul imprimantei este greu de prezis astăzi. Dar un lucru este clar. În fiecare an, apar noi tehnologii, încercând să câștige favoarea noastră și să ne atragă atenția. Avem pentru ce să ne bucurăm!